top of page

Je kan verandering niet managen

Bijgewerkt op: 13 nov. 2020



"Dus jij doet iets met verandermanagement”. Ja en nee is mijn antwoord, vaak met verwarring tot gevolg. Hoezo, ja en nee? Ja, omdat ik me bezighoudt met verandering in organisaties. En nee, omdat verandering niet valt te managen.


De term verandermanagement is bedacht in de tijd dat we geloofden dat je met een stappenplan controle over de veranderende omstandigheden kon houden. Een periode die al enige tijd achter ons ligt. Om de simpele reden dat we hebben gemerkt dat verandering niet zo makkelijk te plannen en managen is. Toen en zeker nu blijkt dat omgaan met veranderende omstandigheden daarvoor veel te complex is. Tijd dus voor een aanvullende aanpak.


Ik noem het: “begeleiden van mensen om te leren omgaan met veranderende omstandigheden, zelf en in hun organisatie”. Leren, ontwikkelen dus. Een plan geeft richting, ontwikkeling gebeurt onderweg. Hoe je dat doet als (bege)leider? Start met onderzoeken van denkbeelden! Bijvoorbeeld, wanneer is verandering klaar en geslaagd? Waar bevindt je je nu? Als het niet lukt, gaat het dan fout?


Over dit soort vragen ga ik met klanten in gesprek. Dat nodigt hen uit om anders te kijken naar wat ze doen, denken en beleven. Zo ontstaat ruimte voor andere mogelijkheden en oplossingen.

Comments


bottom of page