top of page

Het belangrijkste model ben je zelf

Welk model je ook gebruikt, het belangrijkste is de gebruiker. Jij dus!


Gebruik jij een model bij het begeleiden van organisatieontwikkeling? Misschien wel Theory U, de rouwcurve van verandering, het transitiemodel van Bridges? Of ben je meer van plan-do-check-act, agile en lean, unfreeze-change-freeze?


Er bestaan zoveel modellen voor verandering en ontwikkeling. Niet zo gek dus dat leiders en veranderaars door de bomen het bos soms niet zien. Hoe weet je of je het juiste model op het juiste moment gebruikt? Een model is zo goed (of slecht) als degene die het toepast. Het komt aan op jouw inzicht dat het model je in een bepaalde situatie geeft. Mijn pleidooi: gebruik alle modellen, zelfs door elkaar heen. Zie ieder model als een stukje van de puzzel, knoop het aan elkaar!



En het belangrijkste model? Dat is toch echt je eigen ‘mentale model’. De wijze waarop jij naar de ontwikkeling en huidige realiteit binnen je organisatie kijkt. De manier waarop jij kleuring geeft aan dat wat er gebeurt. Juist door je je bewust te worden van de aannames die jij doet vergroot je je inzicht in de situatie. Je ziet sneller en beter waardoor het vastloopt. En je ontdekt ook wat je kan doen én laten om beweging te krijgen.

bottom of page