top of page

Je mindset is een magische factor

Mindset als magische factor. Veel coaches en trainers zijn er dol op! Je hoeft alleen je mindset aan te passen, bij voorkeur dankzij hun training of webinar. Het levert je gegarandeerd meer geluk, succes én resultaat.


Je hoort het misschien al, ik denk daar anders over. Een instant oplossing op basis van zo iets complex als je mindset, daar geloof ik niet in. Alsof je jezelf kan herprogrammeren met één druk op een knop.

Mindset = het geheel van je houding, denkbeelden en overtuigingen *


Je mindset is een weerbarstig geheel dat zich al jaren heeft kunnen vormen door je levens- en werkervaringen. Je houding, denkbeelden en overtuigingen zitten diep verankerd in mensen. Zo diep dat ze onbewust bepalend zijn voor hoe je kijkt, denkt en je uiteindelijk ook gedraagt.


Als je je manier van kijken en denken wilt aanpassen, dan is er meer nodig dan een simpele oplossing. Natuurlijk begrijp ik wel dat een dag training, met een 6-stappenplan voor meer resultaat, een aanlokkelijk idee is. Het lijkt absoluut een uitkomst als je met ogenschijnlijk kleine moeite kan werken aan je mindset en dan meteen effect kan merken.


Jezelf en je mindset ontwikkelen kost tijd én kent geen instant oplossing. Hoe meer je zoekt naar een ‘quick fix’, hoe meer je vast komt te zitten in je eigen ideeën en denkbeelden. Ik denk dat we diep vanbinnen allang weten dat we meer te doen hebben hier en daar een training.


Geen magische factor dus. Gelukkig ook geen standaard aanpak.


Je kunt een aanpak voor je ontwikkeling persoonlijk én naar eigen wens vormgeven. Dat maakt het misschien een beetje minder spannend, vervelend of confronterend. Er zijn verschillende ingrediënten die je naar eigen smaak kan toepassen.


De meest effectieve vorm van leren op dit onbewuste niveau is vanuit praktijksituaties op zoek gaan naar verdieping. Je bent dan als het ware je eigen studie object én je kan ook direct toetsen of andere denkbeelden je wat opleveren in je dagelijkse praktijk.

Het oefenen is net zo belangrijk als reflectie en evaluatie. Dat kan je zelf doen. En je kan je er ook een tijdje bij laten helpen. Dat is het idee achter coaching-on-the-job. Samen ontdekken wat er gebeurt in praktijksituaties, samen je dieperliggende denkbeelden leren kennen én dan weer terug naar wat je morgen kan proberen anders te doen. Direct toepasbaar, stapje bij beetje uitvoerbaar, met blijvend resultaat voor de lange termijn.


* Helaas heb ik nog geen goede Nederlandse vertaling van het woord mindset gevonden.

Dat is de reden dat je het woord in deze blog in het Engels leest.


Comments


bottom of page